Tuesday, June 26, 2007

80% mindre – konsumtionsvaror

Fortsättning på 80%-utmaningen, idag om konsumtionsvaror, d.v.s. sådant som presenter, leksaker, cd-skivor, böcker, verktyg, hushållsprylar, kläder, möbler, smink, papper... En uträkning säger att varje spenderad dollar motsvarar 226 gram CO2. Rimlig förbrukning utifrån den beräkningen kan vara 1000 dollar/hushåll/år, d.v.s. i runda slängar 7000 kronor, eller 580 kr/månad. I vår familj på fyra blir det alltså knappt 150 kr per person och månad – inte mycket!


Köper man second hand kan man kan spendera 10 ggr så mycket - vi skulle alltså kunna bränna en hel del pengar på loppis innan vi kommer över gränsen. Och sådana prylar som ändå skulle ha slängts kan man skaffa sig hur mycket som helst.



Så det här innebär alltså att om man köper nytillverkade saker varje gång man behöver något, så blir det väldigt få inköp. Nätt och jämt så man kan ersätta sånt som går sönder eller blir urvuxet. Om man däremot handlar på loppis, containerfyndar eller tar hand som sånt som någon annars skulle slänga, så kan man skaffa sig det mesta man behöver och lite därtill. Tänkvärt...



Redan nu köper vi en hel del grejer på loppis – hushållspryttlar, möbler, leksaker, böcker, serietidningar t.ex. Vi skulle också kunna köpa kläder och en del friluftsprylar (skridskor, t.ex.) på loppis, om vi skärpte oss lite. Det är lite för lätt att gå till en butik och köpa nytt i stället för att vänta på det där perfekta loppisfyndet.

1 comment:

Anonymous said...

Second hand är toppen, första tio åren levde vi med bara min mammas gamla soffor. Först när barnen var viuxna, berättade de, att de blivit mobbade för kläderna..