Wednesday, September 17, 2008

Grönare liv på ett år. Vecka 28 – Slänga eller spara?

Den här veckans gröna livstips är också mer funderande än konkreta tips. Det handlar om saker, prylar, grejer, alla de här tingen som omger oss och som man inte sällan undrar hur de egentligen kom in i huset.

Varje gång vi har flyttat (och det är många gånger) har vi rensat bland grejer, slängt, gett bort, gjort oss av med. Ändå känns det som om vi nästan badar i grejer. Vindsförråden som verkade så stora och härliga när vi flyttade in i vårt nuvarande hus känns plötsligt små och trånga. Lite kan vi skylla det på ett typiskt medelåldersfenomen – åldrande släktingar tömmer hus och lägenheter för att flytta till äldreboende. Och så det blir plötsligt dödsbon att ta hand om. Och det är min generation som är omhändertagare av alla gamla släktingars pryttlar. På gott och ont.

Jag har ett väldigt kluvet förhållande till prylar. En sida av mig är våldsamt minimalistisk och vill städa bort allting och leva i ett tomt hem, med bara några få väl valda, estetiskt tilltalande föremål. En annan sida av mig vill spara på en massa bra-att-ha-grejer. För att de är just – bra att ha! Och en tredje sida gillar gamla vackra föremål och släpar gärna hem grejer från loppisar och antikbodar. Lägg därtill en sambo som är komplett oförmögen att slänga något som kan vara bra att ha (och det är mycket det) så kan ni räkna ut var det hela slutar. Grejer. I massor.

Det minimalistiska är fortfarande trendigt (om jag inte är helt fel ute) och man kan köpa massor av böcker på temat "rensa i röran", vare sig det nu är med feng shui eller någon annan undergörande metod. Men är det så väldigt fel att ha mycket saker omkring sig? Hur kan man se på prylar ur ett resursbevarande, grönt perspektiv?

Om man tänker på föremål ur ett livscykelperspektiv så är det naturligtvis bättre att spara på och återanvända gamla grejer än att köpa nytillverkat. Eller köpa på loppis. Gamla föremål är inte sällan båda vackrare och bättre gjorda än moderna (jo, det finns förstås undantag).

Man kan också fundera på vad som kan komma att behövas i framtiden. Det beror såklart på vilket framtidsperspektiv man har. Om man, som jag, ser en framtid med minskad energianvändning, egen matproduktion, en minskad resursanvändning totalt sett, så finns det plötsligt alla möjliga saker som kan vara bra att ha. Om man dessutom ser en försämrad ekonomi som något troligt (och vem gör inte det i dessa dagar??) så är det ju väldigt bra att ha saker hemma och slippa köpa nytt. Kanske är det t.o.m. klokt att använda eventuella extrapengar man har nu till att köpa sånt som kan vara bra att ha hemma om ekonomin blir sämre – arbetslöshet, höjda räntor, stigande matpriser, sämre pension och andra dystra framtidsutsikter kan mycket väl bli verklighet för flera av oss.

Sånt som vi sparar på eller köper på loppis när vi hittar är förstås saker vi gillar och behöver. Men mycket av det är samtidigt bra-att-ha-grejer inför en osäker framtid. Här är en liten lista på sånt som vi gärna tar vara på.

* Verktyg och redskap, gärna icke-elektriska, av olika slag är aldrig fel att ha, i synnerhet inte när man bor i ett gammalt hus. Spik och skruv är jättebra att ha hemma, olika sorter.

* Trädgårdsredskap, rejäla och hållbara. Man sliter på redskapen när man gräver och grejar i lite större skala.

* Spillvirke. Till att laga saker, eller bara när man behöver en brädlapp. Om inte annat kan man elda med det.

* Rep, snören av alla möjliga slag. Behövs alltid.

* Köksredskap, icke-elektriska. Om inte annat är det bra när det är strömavbrott. Min favorit är en handvevad mixer (fast den är faktiskt köpt ny).

* Glasburkar och flaskor till konservering och förvaring.

* Glas och porslin. Finns mängder med fina grejer på loppis. Eller ta vara på släktingarnas gamla. Om man har plats i skåpen, så är det jättebra att ha rejält med porslin att duka med. Man kan bjuda hem massor av folk utan att behöva använda engångstallrikar. Det är dessutom vackert att duka med gamla ting. Svenskt porslin från 1900-talets första hälft (till 60-talet ungefär) har mängder med designhistoriska höjdpunkter och ofta finns de på loppis för en spottstyver.

* Garn, stickor, virknålar. Man kan faktiskt inte få för mycket garn. Det är en omöjlighet. Och hur krisig tillvaron än är så blir det alltid bättre med varma strumpor.

* Tyg, sybehör för handsömnad. Jag är inte nåt vidare bra på att sy. Men det är aldrig fel att kunna laga saker och om det kniper kan jag knåpa ihop enklare klädesplagg. Och det är alltid bra att kunna sy för hand om det skulle behövas.

* Böcker. Egentligen försöker jag låta bli att köpa så mycket böcker. Men de liksom smyger sig på en i alla fall (begriper inte hur det går till). Internet i all ära, men det är aldrig fel med en riktigt bok. Vi köper allt möjligt, både skönlitteratur och mer praktiska böcker. Handböcker är alltid bra, gärna gamla sådana – hur fixar och lagar man saker utan el, t.ex. Gamla kokböcker är guldgruvor, inte minst med konserveringstips. Barnböcker, också sådana som barnen kommer att "växa i" om några år. Och om inte annat är bokhyllor på ytterväggar utmärkt som isolering.

Hur ser ni andra på det här med prylar?

3 comments:

Ann-Christin said...

Jag är kluven. Nu skall vi flytta och det känns som om vi har alldeles för mycket prylar. Jag har fått lättare att göra mig av med saker med åren och jag handlar mindre böcker, loppisprylar och annars numera jämfört med förut (även innan köpstoppet). Jag inser också när jag rensar bland prylarna att jag har lagt en hel del pengar på bökcer, visserligen från antikvariat som jag har läst en gång i bästa fall - numera lånar jag på biblioteket. Vi har också bara bott i lägenhet och då är det mindre plats men även mindre behov av verktyg och trädgårdsprylar. I vårt nya hus har vi inte speciellt mycket förvaringsutrymmen däremot mycket rumsutrymme.

Ekonördarna på Lyckobacken said...

Tack för ett jättebra inlägg, Christina! Just nu då vi bor på 40 kvm är förråden överfulla med gamla ägodelar som är oss kära ocj inte får plats framme just nu, men också saker som vi, precis som ni, hamstrat på oss för framtiden. Vi tänker som ni, köper på oss grejor som känns hållbara för framtiden; gjutjärnsgrytor, handvispar, teflonfria bakformar, stora saftgrytor mm. Vi har också sparat många leksaker vilket kommer väl till pass nu med en bebis på G!
Den dag vi flyttar till hus kommer vi att rensa bland det som inte får plats; ljuslyktor som inte används på 10 år kommer förmodligen inte att användas igen, men saker som slutat tillverkas och som känns hållbara åker tillbaka in i förrådet igen.

Anonymous said...

Oj vad jag känner igen mig! Tror många har ett kluvet förhållande till prylar, å ena sidan dammsamlande och platskrävande, å andra sidan en förankring i det förflutna och möjligen bra att ha i framtiden.
Håller med om att redskap är väldigt bra att ha. Vi har ärvt en hel del verktyg och sånt av min mans farfar och de kommer väl till pass nu. Sågar i olika storlekar, massvis med skruvmejslar, sylar, hammare och tänger. Det är ju toppen! Och det är lite mysigt att veta vem som en gång pysslat med just de där verktygen.
Annars samlar vi mest på oss musikinstrument. De tar mycket plats - men de skänker oss också väldigt mycket glädje. Senaste tillskottet är en cello!

Det här var ett synnerligen tänkvärt inlägg! Tack för trevlig läsning som alltid!

/Monica